Veel gestelde vragen

Botuline Toxine (overmatig zweten)

Botuline Toxine is een gezuiverd eiwit afkomstig van de bacterie Clostridium Botulinum. Botuline Toxine onderbreekt tijdelijk het signaal tussen het zenuwuiteinde en de zweetklier, waardoor die laatste geen of duidelijk minder zweet aanmaakt.

De zweetklieren ter hoogte van de oksels, handpalmen en voetzolen kunnen behandeld worden met Botuline Toxine. Behandelingen ter hoogte van de handpalmen en voetzolen zijn vaak heel gevoelig en vereisen een speciale verdoving, daarnaast blijft het resultaat minder lang. In de praktijk concentreren onze artsen zich daarom enkel op Botuline Toxinebehandelingen ter hoogte van de oksels.

Scheer uw oksels 1 tot 2 dagen voor de behandeling. Gebruik geen deodorant op de dag zelf.

Tijdens de behandeling wordt Botuline Toxine geïnjecteerd via kleine naaldenprikjes die als pijnlijk kunnen ervaren worden. Indien u dit wenst kan voorafgaand aan de behandeling een verdovende crème aangebracht worden.

Uw behandelend arts markeert in elke okselregio ongeveer 20 injectieplaatsen. Deze bevinden zich 1,5 tot 2 centimeter van elkaar en zijn gelijk verdeeld over de oksel. Botuline Toxine wordt vervolgens via kleine naaldenprikjes geïnjecteerd in de huid. De behandeling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Botuline Toxine werkt geleidelijk in op de zweetklieren. Over een periode van 1 tot 2 weken merk je een duidelijke vermindering of volledig stoppen van de zweetproductie in de behandelde regio. De zweetproductie herstelt zich geleidelijk over verloop van 6 maanden.

Op de injectieplaatsen kan je kortdurend een lichte roodheid of zwelling opmerken. Soms ontstaat een blauwe plek.

Sommige mensen gaan iets meer zweten op andere locaties, dit is echter zeer zeldzaam en tijdelijk.

Wacht minstens 4 uur na de behandeling om een douche te nemen. Met sport en sauna wacht je best tot de volgende dag.

Best gebruik je geen Botuline Toxine in de volgende omstandigheden: Zwangerschap of borstvoeding
Koorts of ziektegevoel
Als je jonger bent dan 18 jaar

Allergie voor Botuline Toxine A of één van de bestanddelen van het gebruikte product

In het te behandelen gebied: infectie, irritatie of kwaadaardigheid. Als je ooit geopereerd bent in het te behandelen gebied.

Bepaalde spierziekten zoals Myasthenia Gravis, Eaton Lambert syndroom en Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS)

Botuline Toxine (rimpels)

Rimpels zijn plooien in de huid die ontstaan door overmatige spieractiviteit. Mensen die veel lachen ontwikkelen bijvoorbeeld gemakkelijker lijntjes rond de ogen, de zogenaamde kraaienpootjes.

Botuline Toxine is een gezuiverd eiwit afkomstig van de bacterie Clostridium Botulinum. Botuline Toxine onderbreekt tijdelijk de communicatie tussen het zenuwuiteinde en de spier waardoor deze laatste ontspant. Hierdoor kan je de spier tijdelijk minder fel gebruiken waardoor de rimpels vervagen en de huidkwaliteit verbetert.

Botuline Toxine kan op verschillende gebieden in het aangezicht geïnjecteerd worden.

De meest voorkomende zijn:
Voorhoofdrimpels
Fronsrimpels
Kraaienpootjes (lachrimpels aan de buitenzijde van de ogen)

Gebruik bij voorkeur geen ontstekingsremmer (bijvoorbeeld ibuprofen), aspirine of alcohol gedurende 2 dagen voor de behandeling. Dit verkleint de kans op een bloeding.

Een behandeling met Botuline toxine wordt meestal heel goed verdragen. Het gevoel is best te vergelijken met kleine naaldenprikjes. Indien gewenst kan de huid

verdoofd worden met een crème of ijsapplicatie, maar over het algemeen is dit niet nodig.

Een behandeling met Botuline Toxine duurt gemiddeld een kwartier. Voorafgaand aan een eerste behandeling plannen wij steeds een consult (whole face assessment) in, reken in dit geval op een totale consultatieduur van een half uur.

In tegenstelling tot fillers merk je niet onmiddellijk resultaat van een behandeling met Botuline Toxine. Het spierontspannend effect bouwt zich geleidelijk aan op over enkele dagen, is maximaal na 2 weken en duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. Vervolgbehandelingen zorgen ervoor dat de spier niet volledig hersteld, waardoor de werkingsduur kan verlengd worden tot een 6-tal maanden.

De artsen in onze praktijk streven steeds naar een natuurlijk resultaat, en dit altijd in samenspraak met de patiënt.

Twee weken na de behandeling wordt er een vervolgafspraak ingepland. Hierbij bekijken wij samen het resultaat en kunnen indien gewenst nog kleine verbeteringen aangebracht worden.

Op de injectieplaatsen kan je kortdurend een lichte roodheid of zwelling opmerken. Zelden ontstaat een blauwe plek.

Onze artsen hechten veel waarde aan een correcte nazorg. Elke patiënt krijgt een formulier met instructies mee, zodat je dit thuis altijd zorgvuldig kan nalezen.

Best gebruik je geen Botuline Toxine in de volgende omstandigheden:

Zwangerschap of borstvoeding

Koorts of ziektegevoel

Als je jonger bent dan 18 jaar

Allergie voor Botuline Toxine A of één van de bestanddelen van het gebruikte product

In het te behandelen gebied: permanente filler, infectie of irritatie, kwaadaardigheid.

Bepaalde spierziekten zoals Myasthenia Gravis, Eaton Lambert syndroom en Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS)

De mooiste versie
van jezelf.

Andere vraag?

Staat je vraag er niet tussen? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder met al je vragen.

Boek uw consultatie

Maak een afspraak

Wens je een afspraak voor een laserbehandeling? Stuur een mailtje naar [email protected] en we nemen spoedig contact om een datum in te plannen.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Wens je een afspraak voor een intakegesprek? Stuur een mailtje naar [email protected] en we nemen spoedig contact om een datum in te plannen.

Julie Nassen