Moedervlekken/wratjes
Esthetiek | Moedervlekjes / wratjes
Ongewenste goedaardige huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld wratten of moedervlekjes, zijn esthetisch vaak storend. Deze ongewenste huidafwijkingen reageren vaak heel goed op een behandeling met cryotherapie. Door middel van een lokale behandeling met vloeibare stikstof verdwijnt het huidletsel zonder littekenvorming na te laten. Voor sommige huidafwijkingen echter, is een chirurgische ingreep meer aangeraden. Onze artsen zullen steeds samen met jou kijken naar de optie die het meest aangeraden is voor jou.
Je kan bij Essance terecht voor het laten wegnemen van moedervlekken en wratten op het gehele lichaam. Onze professionele artsen maken snel komaf met dit esthetisch ongemak.
Gebruikte technologie
Cryotherapie is een effectieve techniek om oppervlakkige huidletsels te behandelen. Door middel van een speciaal instrument wordt er enkele seconden distikstofoxide aangebracht op het te behandelen gebied. Deze stof bevriest de bovenste laag van de huid. Het eerste contact van distikstofoxide met de huid kan als een prikkend gevoel ervaren worden maar verdwijnt bijna onmiddellijk.
Na de behandeling is de huid eerst wat rood, een korstje kan zich vormen en de huid kan licht opzwellen. Het korstje valt er na een periode van 1 tot 3 weken af. Samen met het afvallen van deze korst, verdwijnt ook het huidletsel. De nieuwgevormde huid wordt op dit moment zichtbaar. In eerste instantie kan de nieuwe huid een verkleuring hebben ten opzichte van de nabijgelegen huidoppervlakten. Dit is slechts een tijdelijk fenomeen en trekt geleidelijk aan bij.
Voor andere huidafwijkingen is een (kleine) chirurgische ingreep meer aangewezen. Hierbij zal onze arts onder plaatselijke verdoving het huidletsel chirurgisch verwijderen. Hardnekkige wratten kunnen behandeld worden met de hoogtechnologische nd:YAG laser.
Samenvatting
Moedervlekjes of wratten kunnen verwijderd worden door middel van een behandeling met vloeibare stikstof of met een minimale chirurgische ingreep.
Een behandeling met cryotherapie (vloeibare stikstof) duurt slechts enkele seconden. De totale behandelingsduur is afhankelijk van het aantal te behandelen huidvlekjes. Afhankelijk van het type huidafwijking (grootte, dikte, ..) kunnen 1 of meerdere herhalingsbehandelingen nodig zijn.
Wanneer er geopteerd wordt voor een chirurgische verwijdering van het huidletsel, wordt dit onder plaatselijke verdoving gedaan. Onze artsen zullen steeds samen met jou kijken naar de meest geschikte behandeling.
Veel gestelde vragen
Moedervlekjes/wratjes
Bij cryotherapie kan het eerste contact met distikstofoxide op de huid als een warm gevoel ervaren worden. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden. Indien gewenst kan er een verdovende crème aangebracht worden voorafgaand aan de behandeling.
Bij een chirurgische verwijdering wordt gekozen voor een lokale verdoving. Zo zal de behandeling niet pijnlijk aanvoelen. Er kan wel een trekkend gevoel waargenomen worden tijdens de procedure.
Door middel van een speciaal instrument wordt er enkele seconden distikstofoxide aangebracht op het te behandelen gebied. Deze stof bevriest de bovenste laag van de huid wat leidt tot korstvorming. Het korstje valt er na een periode van 1 tot 3 weken af. Samen met het afvallen van deze korst, verdwijnt ook het huidletsel. De nieuwgevormde huid wordt op dit moment zichtbaar.
Dit is afhankelijk van het aantal te behandelen huidvlekjes en de gekozen behandelwijze. Een behandeling met cryotherapie duurt slechts enkele seconden per huidvlekje. Bij een chirurgische ingreep reken je best op een 15-30 minuten.
Bij Essance kan je terecht voor het verwijderen van moedervlekken en wratten op het gehele lichaam.
Bij cryotherapie: Afhankelijk van het soort huidletsel moeten er meerdere behandelingen uitgevoerd worden. Bij diepe aandoeningen (zoals bvb wratten op de voet) of bij grotere huidletsels dienen er meerdere behandelingen uitgevoerd te worden met een interval van 2 tot 4 weken tussen de behandelingen.
Bij een chirurgische ingreep: In samenspraak met de arts zal bekeken worden of er een nazicht nodig is.
Indien er gekozen is voor cryotherapie kan er op het behandelde gebied binnen enkele uren zwelling of roodheid ontstaan. Dit zal na enkele dagen vanzelf weer verdwijnen. Soms kan er ook een blaar ontstaan. Na enkele dagen kan de behandelde plek wondvocht afscheiden. Dit is een normale reactie op de behandeling. De vochtafscheiding zal geleidelijk aan afnemen en er zal korstvorming optreden.
Indien er gekozen is voor een minimale chirurgische ingreep is het van belang de wonde achteraf te verzorgen zoals door de arts aangegeven om de kans op infectie te minimaliseren. Indien je jou zorgen maakt over het genezingsproces, kan je steeds contact opnemen met jouw behandeld arts.
Bij cryotherapie: Afhankelijk van de hoeveelheid vochtafscheiding dien je de wond 1 tot 3 keer per dag zelf te verzorgen. Bij weinig vochtafscheiding dien je niets te doen. Bij veel vochtafscheiding plak je een absorberend gaasje of een pleister op de wond. De wond hoeft niet drooggehouden te worden. Wel is het van belang dat je na het douchen de wond goed droogdept.
De eerste 6 weken na de behandeling dien je het behandelde gebied zoveel mogelijk uit het rechtstreeks zonlicht te houden.
Bij een chirurgische behandeling volg je het advies van jouw behandelend geneesheer. Ook hier is het van belang de eerste 6 weken na de behandeling het behandelde gebied zoveel mogelijk uit het rechtstreeks zonlicht te houden.