Cryotherapie

Esthetiek | Cryotherapie

Hoewel goedaardige huidafwijkingen, zoals bijvoorbeeld wratten, meestal pijnloos zijn, is het esthetisch vaak storend. Deze ongewenste huidaandoeningen reageren vaak heel goed op een behandeling met cryotherapie. Door middel van een lokale behandeling met vloeibare stikstof verdwijnt het huidletsel zonder littekenvorming na te laten. Een behandeling met cryotherapie is een comfortabele en effectieve oplossing om snel komaf te maken met dit esthetisch ongemak.

In vergelijking met het chirurgisch verwijderen van huidletsels geeft cryotherapie een beter esthetisch resultaat.

Gebruikte technologie

Cryotherapie is een effectieve techniek om oppervlakkige huidletsels te behandelen.

Door middel van een speciaal instrument wordt er enkele seconden distikstofoxide aangebracht op het te behandelen gebied. Deze stof bevriest de bovenste laag van de huid. Het eerste contact van distikstofoxide met de huid kan als een prikkend gevoel ervaren worden maar verdwijnt bijna onmiddellijk.

Na de behandeling is de huid eerst wat rood. Er vormt zich een korstje dat in de loop van 2 tot 3 weken afvalt. Samen met het afvallen van deze korst, verdwijnt ook het huidletsel. De nieuwgevormde huid wordt op dit moment zichtbaar. In eerste instantie kan de nieuwe huid een verkleuring hebben ten opzichte van de nabijgelegen huidoppervlakten. Dit is slechts een tijdelijk fenomeen en trekt geleidelijk aan bij.

Samenvatting

Door middel van een lokale behandeling met vloeibare stikstof verdwijnt het huidletsel zonder littekenvorming na te laten.

De behandeling duurt slechts enkele seconden. De totale behandelingsduur is afhankelijk van het aantal te behandelen huidvlekjes. Afhankelijk van het type huidafwijking (grootte, dikte, ..) kunnen 1 of meerdere herhalingsbehandelingen nodig zijn.

Cryotherapie kan op eender welk gebied van het lichaam toegepast worden. Het kan gebruikt worden bij:

 • Hand- en voetwratjes
 • Eeltpitten, likdoorns en eksterogen
 • Parelwratjes
 • Ouderdomspigmentvlekken
 • Goedaardige bloedvatgezwellen
 • Kleine huidfibromen

Veel gestelde vragen

Het eerste contact met distikstofoxide op de huid kan als prikkend ervaren worden. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden. Indien gewenst kan er een verdovende crème aangebracht worden voorafgaand aan de behandeling.

Door middel van een speciaal instrument wordt er enkele seconden distikstofoxide aangebracht op het te behandelen gebied. Deze stof bevriest de bovenste laag van de huid wat leidt tot korstvorming. Het korstje valt er na een periode van 2 tot 3 weken af. Samen met het afvallen van deze korst, verdwijnt ook het huidletsel. De nieuwgevormde huid wordt op dit moment zichtbaar.

Een behandeling duurt slechts enkele seconden. De totale behandelingsduur is afhankelijk van het aantal te behandelen huidvlekjes.

Cryotherapie kan op eender welk gebied van het lichaam toegepast worden. Het kan gebruikt worden bij:

 • Hand- en voetwratjes
 • Eeltpitten, likdoorns en eksterogen
 • Parelwratjes
 • Ouderdomspigmentvlekken
 • Goedaardige bloedvatgezwellen
 • Kleine huidfibromen

Afhankelijk van het soort huidletsel moeten er meerdere behandelingen uitgevoerd worden. Bij diepe aandoeningen (zoals bvb wratten op de voet) of bij grotere huidletsels dienen er meerdere behandelingen uitgevoerd te worden met een interval van 2 tot 4 weken tussen de behandelingen.

Bij het chirurgisch verwijderen van huidaandoeningen wordt er doorheen de verschillende lagen van de huid gesneden. Dit veroorzaakt een blijvend litteken nadien. Cryotherapie daarentegen vernietigt enkel de huidcellen van de bovenste lagen van de huid. Het weefsel dat verwijderd wordt, wordt van onderuit terug vervangen door nieuw, gezond weefsel.

Op het behandelde gebied kan binnen enkele uren zwelling of roodheid ontstaan. Dit zal na enkele dagen vanzelf weer verdwijnen. Soms kan er ook een blaar ontstaan. Na enkele dagen kan de behandelde plek wondvocht afscheiden. Dit is een normale reactie op de behandeling. De vochtafscheiding zal geleidelijk aan afnemen en er zal korstvorming optreden.

Afhankelijk van de hoeveelheid vochtafscheiding dien je de wond 1 tot 3 keer per dag zelf te verzorgen. Bij weinig vochtafscheiding dien je niets te doen. Bij veel vochtafscheiding plak je een absorberend gaasje of een pleister op de wond.

De wond hoeft niet drooggehouden te worden. Wel is het van belang dat je na het douchen de wond goed droogdept.

De eerste 6 weken na de behandeling dien je het behandelde gebied zoveel mogelijk uit rechtstreeks zonlicht te houden.

Contacteer ons
voor meer info

Boek uw consultatie

Maak een afspraak

Wens je een afspraak voor een laserbehandeling? Stuur een mailtje naar [email protected] en we nemen spoedig contact om een datum in te plannen.

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Wens je een afspraak voor een intakegesprek? Stuur een mailtje naar [email protected] en we nemen spoedig contact om een datum in te plannen.

Julie Nassen